Kobiety zwłaszcza te 'odpowiednio urodzone', od wieków wykorzystywały przeróżnych sposobów, aby ich ciało pozostawało młode i ładne jak najdłużej. Zielarki miały pełne ręce roboty, przyrządzając przeróżnego rodzaju mikstury ziołowe nie tylko na każdą dokuczliwość zdrowotną, niemniej jednak i na schudnięcie.

Jaki tego był rezultat? Niezmiernie mizerny. Na dworskich stołach panowały tłuste pieczone i smażone mięsa, drób ociekający tłuszczem, co niemiara słodkości przyprawianych marynatami.Na dworach francuskich jadało się inaczej, chude mięsa, owoce morza, kultowe były świeże warzywa i owoce. Inaczej wobec tego wyglądały damy z polskich dworów, inaczej z francuskich - zresztą, francuska kuchnia uważana jest za najzdrowszą oraz najlepszą kuchnię świata, to na francuskich kucharzach wzorowali się kucharze w innych państwach Europy, to stąd rozprzestrzeniały się kucharskie mody.

W współczesnych czasach, kobiety we wszystkich państwach dążą do doskonałości cielesnej, stąd dziesiątki podobno wypróbowanych oszałamiających diet, które w wielu przypadkach nie gwarantują organizmowi niezbędnych i w trafnej ilości składników odżywczych, prowadząc do choroby, lub co najwyżej efektu jo-jo. Początkowo zgubione kilogramy, powracają w krótkim czasie jak bumerang, doprowadzając damy do łez i szukania dodatkowych diet - dietetyk. A wystarczy po prostu jeść mniej słodyczy, więcej owoców oraz warzyw, chude mięso oraz w ogóle jeść mniej, a regularnie.