Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak białego, cienkiego kawałka chleba, jakim się dzielimy podczas kolacji wigilijnej. Takie opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu sąsiednich. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma bardzo duże znaczenie, ponieważ oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć bycia razem.
Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano jedynie przy klasztorach i kościołach, obecnie produkcja opłatków jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na czas między wrześniem a grudniem, ponieważ to właśnie na Wigilię w każdym domu oplatki się pojawiają.
Robi się je tylko z dwóch składników, to znaczy wody i mąki. Po ich dokładnym zmieszaniu gotową masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a później wypala w piecu i tnie na odpowiednie kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu wykorzystuje się matryce, wytłaczające religijne albo świeckie motywy.
+Tekst Sponsorowany+